Genvejen til succes


Jeg har taget doping..   jeg har taget EPO…. Med disse ord bekræftede Bjarne Riis tilbage i 2007, hvad enhver person med et minimum af intelligens havde været klar over de sidste 7 år.
Cykelsporten er grimmer en, fyldt med selviske, amoralske banditter, primært af italiensk og spansk oprindelse, som alle sammen har dopet sig til op over begge ører.  Ja, cykelryttere er i sandhed nogen skidte mennesker, grådige, amoralske, urene og ude af trit med det smukke i sporten.

Løbere derimod, det er rene mennesker. I pagt med sig selv, løbende for løbets skyld, landets ære og de olympiske idealer. Her tilfalder sejren ikke den, der tør eksperimentere med den største mængde potente stoffer. Det drejer sig derimod om målrettet træning, den rigtige løbeøkonomi, returenergi oplagret i sener og muskler og det helt rigtige forhold mellem lægmusklens vægt og lårbensknoglens længde. De stolte kvægbønder fra den kenyanske højslette, hvis træning består af lige dele markarbejde, løb til skole med bøgerne under armen og spontane 30km træningsture med andre nøjsomme landmænd, sætter den genetiske, moralske og mentale dagsorden for resten af løbeverden.

Langdistanceløbere doper sig ikke!

eller gør de?

Langdistanceløb er en udholdenhedssport, hvor iltoptag og lean body mass spiller en afgørende rolle. Ud fra den betragtning, er det direkte naivt at forestille sig, at specielt erythropoetin (EPO) ikke spiller en rolle i moderne langdistanceløb.

Haile Gebrselassie - 100% rent talent?

Marathonkongen over dem alle, Haile Gebrselassie, er således estimeret til at have et iltoptag (VO2max) på ca. 85ml/kg*min, hvilket placerer ham på linie med bl.a. Lance Armstrong (84ml/min*kg) og Miguel Indurain (88ml/kg*min). De to sidstnævnte var, om nogen, eksempler på, hvor langt det rigtige dopingprogram kunne bringe en cykelrytter.

Kigger man på VO2max for pre-epo atleter (dvs. før 1991) ligger de noget lavere, med bl.a. Derek Clayton på sølle 70ml/kg*min og navnkundige Sebastian Coe på ca. 77ml/kg*min.

Når mantilmed tager i betragtning, at doping med EPO ikke bare øger VO2max, men i endnu højere grad øger arbejdsevnen ved det submaksimale VO2max, så bliver det jo endnu mere indlysende, at EPO i den grad er et potent stof for en marathonløber.

VO2max-måling i laboratoriet

Dopingen i løb findes nok også flere steder, end folk bryder sig om at vide. I en nylig artikel i Runners World, var man vidne til noget specielt. Den expatrierede belgier, Eddy Hellebuyck (marathon PR: 2.11.50), bosiddende i Tucson, lagde kortene på bordet. Han afslørede sit omfattende dopingmisbrug gennem flere år. Eddy er ærlig mand, han lagde ikke skjul på, at dopingen rent faktisk havde gjort ham bedre. og relancerede hans karriere.
Eddy havde et træningscenter i Albuquerque, hvor han sammen med driftige hustru, den tidligere løber og nuværende sportsagent, Shawn Kavanaugh, hvor han tiltrak langdistanceeliten fra hele verden.
Som Eddy så tørt bemærker, så begyndte løberne i løbet af midthalvfemserne at stille nye krav. Køleskab til epo’en og forsyninger af sprøjter og nåle blev en del af den service, der skulle tilbydes. Eddy sørgede tilmed for at introducere gæsterne til den russiske løber (og læge) Leonid Shvetsov, vinderen af bl.a. Comrades Challenge.
Senere i karrieren begyndte Eddy tilmed selv at aftage epo fra Shvetsov, for at relancere sin karriere som Masters løber i USA.

Eddy Hellebuyck, Boston Marathon 2003

Eddys historie i Runners World er usædvanlig af flere årsager. Selv om langt de fleste eliteatleter i udholdenhedssport doper sig, er det de færreste, der tilstår. Endnu færre går linen og nævner navne på andre. Listen af sådanne atleter er MEGET kort, cykelrytterne Filippo Simeoni, Bernhard Kohl og Floyd Landis er blandt de eneste, der har gjort dette. Disse cykelryttere er i øvrigt blevet nedgjort, truet og frosset ude fra deres tidligere sportsmiljø. Deres største forbrydelse var ikke at dope sig, det var at bryde omertaen, den uskrevne lov om at holde tæt.
Det samme skete for Eddy Hellebuyck, alle løbere har undsagt ham, en anden kilde til historien (en aktiv canadisk løber) oplevede at blive truet før konkurrence, og redaktøren fra Runners World har også måtte tage sin del af skraldet for at trykke det, som alle vidste, men ingen turde nævne. Man forudser en markant nedgang af eliteløbere, som vil tale med journalister fra Runners World fremover. Der er dog håb forude, visse personer i løbemiljøet er muligvis ved at åbne øjnene (med 10 års forsinkelse).

Konklusionen på hele balladen:
Ja, der er doping, også i løbesporten, men det taler vi ikke om. Hverken i sportsbladene, blandt udøverne eller i forbundene – det er nemlig skidt for forretningen.

Næste gang:
Operation Puerto, Operation Galgo og den ekstreme råddenskab i specielt spansk atletik, som dog også rækker langt ud over landets grænser. Find ud af, hvor tæt dopingen i cykelsporten er viklet ind i atletikkens doping, lige fra Miguel Indurain over dr. Fuentes til Michael Rasmussen. Læs også om, hvorfor der ikke er ret mange positive dopingprøver indenfor langdistanceløb, og bliv klogere på, hvorledes idrættens organisationer bekvemt omgår problemet.

Reklamer

4 responses to “Genvejen til succes

 1. Der er da masser doping i langdistance og mellemdistanceløb. Russerne er notoriske dopere, bare se hvor mange der blev udelukket ved OL i Beijing. De kvindelige verdensrekorder, alle sat en weekend i september i 93 ved de kinesiske mesterskaber. Rækken af marokanske løbere der er taget for doping er lang, og derfor også en grund til at sætte spørgsmålstegn ved Morceli, El G og andre. Løbere som Daniel Komen og Noah Ngeny er vel også på listen over suspekte navne.

  Noget helt andet… “submaksimale VO2max” er lidt det samme som at sige “bakke baglæns”.

  Men du har dog ret i at dopingproblemer ikke blæses stort op. Her har medierne (og deraf den generelle publikumsinteresse) dog en større rolle at spille end forbundet skal du regne med.

  Et andet problem der muligvis er større end doping, er at afrikanske løbere ikke altid ved præcist hvor gamle de er, og at der ved juniormesterskaber bliver tilmeldt løbere der ikke altid overholder aldersbegrænsningerne.

  Fin blog ellers.

  • Ja, der er masser af doping, men meget få positive tests. De eneste, som efterhånden går i fælden er de dumme (som ikke kan time deres doping-cycles) og de fattige (som må nøjes med steroider). Brug af epo og bloddoping er stort set risikofrit, og IIAF/IOC vender meget bekvemt det blinde øje til.

   Det submaksimale VO2max er absolut ikke nogen bakken baglæns. Arbejdsevnen på det submaksimale VO2max er oftest mere sigende end arbejdsevnen og det absolutte VO2max. I et dansk studie fra 2007, fandtes bl.a. at ‘time to exhaustion’ på 80% af VO2max steg med 54% efter en 11 ugers epo-kur. Dette skal ses i lyset af, at VO2max “kun” steg med 12%. (http://www.springerlink.com/content/a7767vrr736073k3/)

   I øvrigt tak for et vidende og meget konstruktivt indlæg.

 2. Min bemærkning om submaksimal VO2max, var bare en kommentar til formuleringen. Normalt når man snakker om submax. Siger man submaksimal intensitet eller submaksimal hastighed. VO2max er indforstået i ordet submaksimal. Derfor min sammenligning til at bakke baglæns. Når jeg tillader mig at rette småting er det fordi resten af teksten havde et højt niveau. God dag.

 3. “Løbere derimod, det er rene mennesker. I pagt med sig selv, løbende for løbets skyld, landets ære og de olympiske idealer.”

  Og de yderligere forstærket blandt triatleter. De vildeste udholdenhedsatleter er de reneste …. skrev Thorbjørn Sindballe.

  Alle mennesker svindler, snyder, lyver. Det er blot et spørgsmål om, på hvilke områder og i hvor høj grad.

  Personligt følger jeg ikke professionel sport pga. den massive brug af doping. At jeg så senere har fundet ud af, at det er “sjovere” at løbe et maraton selv, end at se andre løbe via fjernsynet er så en forstærkelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s