2009’s hotteste løbetrends


Mens vinteren har  lagt sig over det danske land, er det på tide at tage et kig krystalkuglen. Hvad har potentiale til at blive ‘the new black’ indenfor løb.

Grej:
Fusionen mellem sportsudstyr og multimedieplatforme, så som Ipod og Samsungs mobiltelefoner var det store hit i det forgangne år. GPS-enhederne er efterhånden så handy og billige, så de fleste kan være med. Spørgsmålet er så, hvad pokker er der tilbage at opfinde af gadgets?

Barometrisk højdemåling
Personligt venter jeg på, at Garmins næste udspil kommer med barometrisk højdemåler, hvilket burde rette op den til tider katastrofalt ringe angivelse af højdemeter pr. træningspas.

Nye displays
En anden interessant udvikling, er de nye typer af supertynde, bøjelige displays, som bl.a. Samsung har vist til mobiltelefoner(http://blog.wired.com/gadgets/2008/11/samsung-shows-f.html). Det er oplagt at disse displays finder vej til løbe- og cykelcomputere, hvilket burde reducere tykkelsen og vægten betragteligt, alternativt at producenten kan proppe flere ting i samme enhed.

Live-tracking
Live-tracking af GPS data betyder, at GPS-data live sendes via 3G/EDGE/GRPS til en server, hvor folk så kan logge sig ind hjemme fra lænestolen og følge enhedens placering. Systemet er velkendt indenfor flådestyring mv. Nødvendigheden af en sender har hidtil begrænset brugen til fastmonterede enheder, men der eksisterer allerede høkerløsninger, hvor en mobiltelefon med GPS (eller en telefon parret med en GPS) sender GPS-data videre. Der er enkelte kommercielle systemer, der har været brugt i bl.a. Tour de France og Amgen Tour of California, hvor udvalgte ryttere var udstyret med GPS-sendere (samt puls- og wattmåler), således at internetbrugerne kunne rytterne i alle detaljer. Disse systemer er dog afhængige af en relæstation(bil eller helikopter), da de sendte med wifi, og ikke via mobiltelefoni, og sådanne systemer er ikke relevante for den almindelige bruger.
Til almindeligt kommercielt brug for live-tracking, er www.endomondo.com begyndt at titte frem. Foreløbig undestøtter deres software kun Symbian OS, men de lover, at Windows Mobile Devices snart understøttes. GPS-gate (http://www.gpsgate.com/index.php?id=96) tilbyder noget lignende.
Tracking bliver nok en lille killer-app for de håndholdte GPS’er. Nu kan man, så længe der er 3G/GPRS/Edge dækning få transmitteret sin position til en server.

For løbere, cykelryttere, mountainbikere, vandrefugle mv. er denne live-tracking genial. Man kan så eksempelvis løbe Boston Marathon, mens familien derhjemme kan følge ens lokalisation (og tidsplan) live fra Snekkersten.  Eller hvis man eksempelvis taget alene i skoven på MTB, styrter og slår sig bevidstløs. Så kan konen sidde derhjemme og se, at ens position ikke har ændret sig de seneste 20 minutter, og derefter sende hjælp til den nøjagtige position. Leder man efter et seriøst system til GPS-baserede nødopkald, skal man nok over i en SPOT-løsning, som faktisk ikke er specielt dyrt (http://international.findmespot.com/)

Træningsdogmer
De senere år har stået i intensitetens navn, dels fordi evidensen for dette til stadighed bliver større, dels fordi populærmedierne (frokostaviser, dameblade, TV) også markedsfører dette. Ofte serverer journalisterne intensitetstræningen som en højpotent, velsmagende smoothie, hvor der loves maksimal fremgang, vægttab, øgning af muskelmasse med et minimum af indsats.
Intensitetstræningen vil sikkert fortsat blive ivrigt markedsført af den kulørte presse, men allerede nu ses en tendens til, at det skal være sjovt, variende og anderledes. Med en lurende recession i økonomien, vil vægttræning/spinning/fitness i dyre centre måske vige til fordel for alternativ cross-træning i skove/bymiljøer med trappeløb, armhævninger i træer/gelændere, løft af træstammer etc. En indendørs pendant eksisterer allerede i bl.a. Kødbyen i Kbh (http://www.crossfitbutcherslab.dk/sa-abnede-crossfit-butcher%C2%B4s-lab-i-k%C3%B8dbyen.html).
Så 2009 kan meget vel komme til at stå i ‘gør-det-selv’ kryds-træningens navn for motionisterne. For de seriøse løbere, er der nok ikke så meget nyt under solen. Nøje afmålte intensive pas tillagt en vis del mængdetræning og den rigtige restitution.

Reklamer

One response to “2009’s hotteste løbetrends

  1. Pingback: Løb på arbejde « Lazyrun

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s